Könnyűszerkezet, vagy maradunk a "kőkorszak"-ban?

Hatalmasat fejlődött az építkezés a kezdetektől mostanáig. Óriási a különbség az építkezési módok, szokások között a világ különböző területein. Egy azonban tény: a családi házak vonatkozásában a világon átlagosan 60-70 % az aránya a könnyűszerkezetes építkezésnek.
Nyugat európai országokban, (pl. Svájcban) még ennél is magasabb, több mint 70 %. Hazánkban is egyre többen választják ezt a rendkívül költség kímélő, emberközpontú, egészséges élőhelyet nyújtó, és minden paraméterében kiváló minősítéssel rendelkező módot. Akik ilyenben élnek, megtapasztalhatják azt, hogy mit jelent, mikor a házunk szolgál minket, és nem mi a házunkat. Környezetbarát, egészséges, kiváló energetikai minősítésü, kis fenntartási költségű, gyönyörű, és olyan, amilyet megálmodik magának.
Tüzihorganyzott acélváz, és a legmodernebb hőszigetelési technikák teszik lehetővé azt a rendkívüli tartósságot, és kis energiaigényt, ami ezeket a meglepően gyorsan elkészülő otthonokat jellemzi!
Ismerje meg Ön is, milyen előnyöket élvez, aki egy ilyen házban élhet!

Kizárólag olyan könnyűszerkezetes készházak épülhetnek, melyek minősítéssel rendelkeznek

Ha az építési engedélyre benyújtott tervdokumentáció nem tartalmazza a készház minősítését, akkor az engedélyt meg kell tagadni – hívja fel a figyelmet Fegyverneki Sándor országos főépítész az építési hatóságoknak írt levelében.
A könnyűszerkezetes házak vagy a helyszínen készülnek – leginkább fa, ritkábban fém vázzal -, vagy pedig üzemben – panelekként – előregyártják. Ez utóbbit nevezik készháznak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő könnyűszerkezet építő tagozat évek óta szorgalmazza, hogy csak bevizsgált – minősített – készházakat lehessen forgalmazni. Ez nem csak a gyártók, hanem a megrendelők érdeke is – mutatnak rá.

Kárpáti József tagozati elnök az MTI-nek elmondta: az eddigi vitákra, félreértésekre tesz pontot a főépítész levele. A szakma már régóta szorgalmazta, hogy csak megbízható technológiával készült házra adjon a hatóság építési engedélyt. A levél – bevezetője szerint is – az egységes jogalkalmazást segíti.
Egy – három miniszter által jegyzett – 2003. évi rendelet tartalmazza az építési termékekkel kapcsolatos követelményeket. Ezek műszaki specifikációit szabvány, vagy építőipari műszaki engedély (ÉME) tartalmazza. A téglára van szabvány, de a könnyűszerkezetekre nincs, így arra ÉME engedélyt kell szerezni, amit Magyarországon az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit (ÉMI) Kft. ad ki. Az engedély az adott fal- és födémszerkezetre – mint építési rendszerre – szól, így abból bármilyen alaprajzú ház építhető. Az ÉME például leírja, hogy milyen a fal rétegrendje, miből épül fel. Ha a gyártó ezeken változtat, akkor új ÉME-t kell kérnie.
A tavaly májustól hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat pedig azt írja elő, hogy könnyűszerkezetes épületet csak akkreditált intézetben bevizsgált szerkezetből lehet építeni. A vizsgálat itt – értelemszerűen – tűzvédelmi vizsgálatot jelent, amelynek eredménye a Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI). Az ÉMI ezt is elkészíti, és a minősített szerkezeteket a honlapján közzéteszi.
Az építési engedély kérésekor csak az ÉME első oldalait kell beadni, ezeken szerepel a termék tulajdonsága, valamint az, hogy meddig hatályos a dokumentum. Aki ezt nem csatolja, attól az építési hatóság megtagadja az engedélyt – tartalmazza az országos főépítész levele.

Reklám

Készház

Sweet home


mobilpont

https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=mail&passive=true&rm=false&continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3Dhtml%26zy%3Dl&bsv=zpwhtygjntrz&scc=1&ltmpl=default&ltmplcache=2