Könnyűszerkezet, vagy maradunk a "kőkorszak"-ban?

Hatalmasat fejlődött az építkezés a kezdetektől mostanáig. Óriási a különbség az építkezési módok, szokások között a világ különböző területein. Egy azonban tény: a családi házak vonatkozásában a világon átlagosan 60-70 % az aránya a könnyűszerkezetes építkezésnek.
Nyugat európai országokban, (pl. Svájcban) még ennél is magasabb, több mint 70 %. Hazánkban is egyre többen választják ezt a rendkívül költség kímélő, emberközpontú, egészséges élőhelyet nyújtó, és minden paraméterében kiváló minősítéssel rendelkező módot. Akik ilyenben élnek, megtapasztalhatják azt, hogy mit jelent, mikor a házunk szolgál minket, és nem mi a házunkat. Környezetbarát, egészséges, kiváló energetikai minősítésü, kis fenntartási költségű, gyönyörű, és olyan, amilyet megálmodik magának.
Tüzihorganyzott acélváz, és a legmodernebb hőszigetelési technikák teszik lehetővé azt a rendkívüli tartósságot, és kis energiaigényt, ami ezeket a meglepően gyorsan elkészülő otthonokat jellemzi!
Ismerje meg Ön is, milyen előnyöket élvez, aki egy ilyen házban élhet!

Egyre többen döntenek a készház mellett hazánkban is

Akik jó minőségű, ellenőrzött technológiával épülő, energiatakarékos családi házat szeretnének építeni, egyre többen a minősített készházakat választják.
2000-ben 15. 000 lakás épült, melyből 400 darab volt a könnyűszerkezetes, addig 2008-ban a felépített 17. 400 lakásból 2200 a könnyűszerkezetes technológiát választotta. Ez az arány 2,6%-ról, 12,5%-ra változott, ami 500%-os emelkedést mutat.
Az ÉMI (Építőipari Minőségellenőrző Innovációs Kht.) minősítéssel garantáltan rendelkező Makész (Magyar Készház Szövetség) tagok ebből közel 900 épületet gyártottak.
A fix ár, a villámgyors kivitelezés mind fontos érv. A gyorsaság mellett Nyugat-Európában és nálunk is mind többen ismerik fel a házépítés modern formáinak előnyeit. Igaz, az arányok korántsem azonosak.
Ausztriában minden harmadik ház valamilyen készház-technológiával épül.

Eközben nálunk ezen építési módnak még az ismertsége sem haladja meg ezt a harminc százalék körüli arányt.
Nyugat-Európában harminc éve jelentős tényező a készház, van olyan cég, amely száz esztendeje gyárt hasonlókat.
Az előre garantált fix ár a készházak egyik legvonzóbb tulajdonsága.

Akinek ismeretségi körében hagyományos technológiával korábban építkeztek, mind ismeri azon rémtörténetket, melyek több százezres, sokszor milliós pluszköltségekről, kötbérezésről, rosszul kiszámított anyagmennyiségekről szólnak.
A készház-tulajdonosok ilyen sztorikkal nem szolgálhatnak, mivel a végső ár még a tervezési fázisban kialakul.

Sokan azt gondolják, hogy egy minősített készháznak olcsóbbnak kell lenni, mint egy téglaház. Egy minősített, modern könnyűszerkezetes ház többszörösen hőszigetelt, mint egy téglaház, kevesebb hasznos alapterületet foglal el, gyorsabban elkészül és méretpontosabb. Az igaz, hogy kevesebb munkaidőt vesz igénybe egy könnyűszerkezetes ház felépítése, ugyanakkor a beépített anyagok egyáltalán nem olcsóbbak, sőt sok esetben a legújabb kor fejlesztéseit tartalmazó technológiai vívmányokat is hasznosít.
Tehát nem indokolja semmi azt, hogy egy könnyűszerkezetes családi ház olcsóbb legyen, mint egy téglaház.
Elmondható, hogy egy Makész minősített, ÉME engedéllyel rendelkező készház gyártó cég és egy hagyományos technológiával kivitelező komoly referenciákkal rendelkező megbízható vállalkozás által gyártott ház ára között 5-25% közötti eltérés tapasztalható a könnyűszerkezetes technológia javára.
Az alap szerkezet egy családi ház esetén a teljes építési költség legfeljebb 25-35 százalékát jelenti. Ez meg is válaszolja a kérdést, miért nem lehet a készház jelentősen olcsóbb a hagyományos technológiával épülő háznál. Az összköltség fennmaradó része hasonló.(fűtési rendszer, kémény, alap, nyílászárók, tetőcserép, vakolat, gázszerelés)
Nem lehet Magyarországon 2009-ben, 100-110 ezer forintos nettó négyzetméteres áron kulcsrakész házat építeni, aki ilyet ajánl Önnek, legyen gyanakvó, és nézzen jobban utánna a technológiának például a MAKÉSZ-on keresztül.
Min spórolnak a csaló cégek?
Ha „túl kedvező az árfekvés”, érdemes megvizsgálni, min spórolnak az építők. Lehet, hogy a kivitelező nem rendelkezik ÉME és Makész engedélyekkel, így Ön nem biztos, hogy fog építési engedélyt kapni, de ha azt meg is kapja a használatbavételi engedély beszerzése kétséges lesz.
Meg kell nézni, hogy az árban milyen ablakok vannak, benne van-e az alapozás, a tervezés, a gázterv, a kémény, milyen a hőszigetelés minősége, vastagsága, hány centiméter a külső hőszigetelés, és milyen a vakolat, stb…
Előfordul az is, hogy úgy ígérnek más cég alá, hogy a négyzetméterár nem tartalmazza az alapozást, vagy kimarad a belső lépcső, stb…
A lényeg, hogy aki könnyűszerkezetes készházat szeretne építtetni, az kizárólag ÉME engedéllyel rendelkező, MAKÉSZ védjegyes céget bízzon meg a kivitelezéssel, így minimalizálja annak az esélyét, hogy a háza nem azon az áron fog elkészülni, amit leszerződött, valamint a minőség is garantált lesz!

Reklám

Készház

Sweet home


mobilpont

https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=mail&passive=true&rm=false&continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3Dhtml%26zy%3Dl&bsv=zpwhtygjntrz&scc=1&ltmpl=default&ltmplcache=2